



BHF Accelerator Award Research Symposium 2021

13th October 2021 - 11:00-16:05

Programme



Leicester BHF Accelerator Award Research Symposium 2021

BHF Accelerator Award

Morning Session

	Schedule	Session Title	Time	Speaker	Chairperson(s)		
	Morning session - 11:00 - 13:00						
11:00-13:15	11:00-11:05	Introduction & Housekeeping	5 mins	Dr. Suraj Pathak CRF Cardiac Surgery	Dr. Alastair Moss BHF ACL Cardiology		
		BHF Accelerator Overview					
	11:05-11:15	Highlights of the BHF Accelerator Programme 2021	10 Mins	Prof. Gavin Murphy BHF Chair in Cardiac Surgery, BHF Accelerator Director	Dr. Suraj Pathak CRF Cardiac Surgery		
	BHF Accelerator - Keynote Speaker						
	11:15-11:45	Can Artificial Intelligence Improve Outcomes in Cardiovascular Disease?	30 mins	Dr. Michelle Williams BHF Senior Lecturer, University of Edinburgh	Dr. Alastair Moss BHF ACL Cardiology		
		Interdisciplinary Research in Cardiovascular Disease					
	11:45-12:00	Translating CAD genetic association to function and treatment	15 mins (12min Presentation 3 min Q&A)	Dr. Tom Webb Associate Professor in Cardiovascular Genomics	(1) Prof. Shu Ye Professor of Cardiovascular Molecular Medicine and Genetics (2) Prof. Alison Goodall Professor of Thrombosis and Haemostasis		
	12:00-12:15	The Impact of Multimorbidity on Gene Expression and Energy Metabolism in Human Myocardium	15 mins (12min Presentation 3 min Q&A)	Dr. Marcin Wozniak Lecturer in Cardiovascular Biomarkers			
	12:15-12:30	Novel Strategies to Mitigate Cardiovascular Disease in End Stage Kidney Disease	15 mins (12min Presentation 3 min Q&A)	Dr. Matthew Graham-Brown NIHR ACL Renal Medicine			
	12:30-12:45	Cerebral Autoregulation in Acute Stroke: Entering the Era of Intervention	15 mins (12min Presentation 3 min Q&A)	Dr. Jatinder Minhas NIHR Clinical Lecturer in Older People and Complex Health Needs			
	12:45-13:00	Acute shear stress and vein grafts disease.	15 mins (12min Presentation 3 min Q&A)	Mr. Mustafa Zakkar Associate Professor in Cardiothoracic Surgery			
	13:00-13:15	Q&A Ses					
Lunch			Lunch - 30 Mins				



Leicester BHF Accelerator Award Research Symposium 2021

Afternoon Session



		Afternoon Session				
13:45-13:50	Introduction	5 mins	Dr. Alastair Moss BHF ACL Cardiology	Dr. Suraj Pathak CRF Cardiac Surgery		
	Clinical Translation in Cardiovascular Disease					
13:50-14:05	Can we understand the genetics of bicuspid aortic valve disease?	15 mins (12min Presentation 3 min Q&A))	Dr. Radek Debiec NIHR ACL in Platform Science (Cardiology)			
14:05-14:20	Imaging Biomarkers in Aortic Stenosis	15 mins (12min Presentation 3 min Q&A)	Dr. Anvesha Singh Associate Professor in Cardiovascular Imaging			
14:20-14:35	Fibro-inflammatory Plasma Biomarkers in Relation to Cardiovascular Re-modelling in Type 2 Diabetes and Response to Lifestyle Interventions	15 mins (12min Presentation 3 min Q&A)	Dr. Emer Brady NIHR Post Doctoral Fellow in Heart Failure and Type 2 Diabetes	(1) Prof. Matthew Bown Professor of Vascular Surgery (2) Dr. David Adlam		
14:35-14:50	Microvascular Dysfunction In Heart Failure with Preserved Ejection Fraction	15 mins (12min Presentation 3 min Q&A)	Dr. Ranjit Arnold Associate Professor in Cardiovascular Imaging	Associate Professor in Acute and Interventional Cardiology		
14:50-15:05	Personalised antiplatelet therapy for patients with peripheral arterial disease.	15 mins (12min Presentation 3 min Q&A)	Mr. Emmanuel Katsogridakis BHF ACL in Vascular Surgery			
15:05-15:20						
	BHF Accelerator Keynote Speaker					
15:20-16:00	Non-invasive Imaging of Coronary Atherosclerosis: Trials, Tribulations and Transformations	40 mins	Prof. David Newby BHF Duke of Edinburgh Chair of Cardiology, University of Edinburgh	Prof. Gerry McCann NIHR Professor of Cardiac Imag		
	End of Session					
16:00-16:05	Closing Remarks	5 mins	Prof. Gavin Murphy BHF Chair in Cardiac Surgery, BHF Accelerator Director	Dr. Alastair Moss BHF ACL Cardiology		

